Tipografi Yunanca’da “typos” (form) ve “graphia” (yazmak) sözcüklerinden türemiş olan typographia sözcüğünün Türkçe halidir. Kavram; forma uygun yazmak demektir. Yazı tipi, punto büyüklüğü, satır uzunluğu, satır arası boşluk ve benzer etkenlerin kombinasyonları ile yapılır. Harf ve yazınsal-görsel iletişime ilişkin diğer elemanların hem görsel, fonksiyonel ve sanatsal düzenlemesi hem de bu elemanlarla oluşturulan bir tasarım dili, anlayışıdır.
Reklam amaçlı her faaliyette; mesajı ikna edici kılan tipografi, vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmıştır.
Tipografinin Önemi
Grafik tasarımda da tipografinin önemi elbetteki çok büyüktür. Tipografi sayfa üzerindeki temel elemanların başında gelir. Yazı hem içerik olarak hem de görsel olarak bir etkiye sahiptir. Resim, illüstrasyon yada renk kullanmadan grafik tasarımlar oluşturmak mümkündür fakat yazı ve tipografi grafik tasarım ihtiyaçlarının karşılanmasında temel öğedir. Sadece tipografik elemanlarla da oldukça etkili tasarımlar elde etmek mümkündür.
Grafik tasarımda tipografi ile ilgili bazı basit kuralları göz önünde bulundurmamız gerekir.Örneğin başlık, altbaşlık ve metin sıralaması sayfa üzerinde yaratılmaya çalışılan bir öncelik sırası düzenidir. Bir tasarımda dikkat edilmesi gereken konular;
- Harf büyüklüklerini değiştirmek
- Yazı karakterlerinin farklılıkları ile ayrıştırma sağlamak
- Aynı yazı karakterleri kullanılsa dahi bold veya italic gibi değişkenleri kullanmak gerekir.
Tipografi tasarımında kullanılan yazı karakterleri, fontlar olarak adlandırılır.
Tipografi, bilgisayar yazılımları ve dijital teknolojilerin gelişimi ile daha da önemli hale gelmiştir. Grafik tasarım, reklamcılık, yayıncılık ve web tasarım gibi birçok alanda tipografi önemli bir rol oynar. İyi bir tipografi, metinlerin etkili iletişimini sağlar ve genel tasarımın kalitesini artırır.